Les diferents paneres a la classe Taronja

A les aules de nadons un dels materials més versàtils i que més utilitzem són les paneres de diferents materials; la de metall, la de fusta i la panera dels tresors.

Aquestes paneres les oferim per tal que els infants descobreixin els diferents materials i característiques dels objectes ( textures, olors, temperatura, grandàries, etc.) que normalment formen part de la nostra vida quotidiana. Els infants en aquestes edats es troben en plena etapa sensorial i les paneres fomenten tota aquesta sensorialitat i també la curiositat pel món que l’envolta, el joc, l’aprenentatge i l’exploració, ja que tots aquests objectes els hi donen l’oportunitat de picar, tastar, llepar, rascar, llençar, sacsejar, olorar, etc.

Aquestes paneres són recipients no molt profunds per tal que puguin accedir fàcilment, en el que es fiquen diferents materials sensorials que no tenen una finalitat única, sinó que estan pensats perquè els infants els puguin manipular de manera lliure.

La diferència entre una i les altres simplement és el material. En la panera dels tresors podem trobar de tota mena d’objectes, de roba, de fusta, de metall, de vímet, de vidre, de minerals, etc. I les altres dues són molt més especifiques una panera plena de diferents objectes de metall i l’altre de fusta. Aquests materials són molt diferents entre ells i oferir-los de manera separada proporciona una exploració diferent. Amb el metall poden picar i fer molt de soroll, és un material fred que fins i tot els hi proporciona calma si tenen malestar a la boca per la dentició. La fusta, en canvi, és un material càlid i viu, que el poden mossegar i fins i tot té una olor característica.

Els jocs amb les paneres semblen ser caòtics, ja que tot acaba escampat per terra. Potser hi ha algun infant que té la necessitat de buidar-ho tot de cop, d’altres que es volen ficar dins la panera. El nostre paper com adults és deixar-los fer lliurement durant tot el temps que necessitin.

Amb aquestes propostes fomentem l’autonomia, ja que manipulen i exploren de manera lliure i sense directrius, la concentració, l’atenció, la motricitat fina, etc.