L’HORA DE MENJAR I DORMIR

Des de l’escola entenem que, les rutines del dia a dia i per tant  la vida quotidiana, són els moments més importants pels infants i que més hem de mimar a l’escola, com ara els hàbits d’higiene, l’hora del dinar i el moment de dormir, respectant els ritmes dels infants i proporcionat un clima tranquil on poder gaudir tots junts.

Per això, l’equip educatiu va decidir fer tota una reflexió pedagògica de com havíem de cuidar i presentar aquest moment als infants i quines actituds havíem de tenim com educadors.  Us presentem alguns dels acords i reflexions de la nostra tasca educativa durant l’hora del dinar i el dormir (que en el fons no és més que una continuació del que creiem que hem de ser com escola);

  • Els infants han de ser partícips de la seva pròpia alimentació, així com dels  moments d’higiene personal i de l’estona del dormir, entenent que poden i han de prendre decisions, tals com; vull rentar-me sol, vull menjar sol, no vull menjar més…
  • Respectar el ritme dels infants, no tan sols en el fet de ser més o menys ràpids a fer les coses, sinó també en el ritme d’autonomia que cada infant va assolint a poc a poc, no tots estan en el mateix moment, ni necessiten les mateixes coses.
  • Transmetre pau, harmonia i tranquil·litat és un punt clau per treballar la confiança i seguretat dels infants.
  • Hem d’adreçar-nos als infants amb respecte, amb un to de veu i un llenguatge corporal adequat, minimitzant les brusquedats i els llenguatges no clarificadors. L’ús del llenguatge ha de ser correcte i no ambigu ni ple de preguntes retòriques.
  • L’estona del menjar anirà evolucionant d’un moment més íntim i individual entre infant/educador a un espai de relació social entre els infants, és a dir que passarà d’un moment en el qual un nadó dina a la falda de l’educador, a uns moments en els quals les relacions socials cada cop són més importants, dinant tot junts a taula amb converses entre els infants.

Aquestes són només algunes de les reflexions de l’equip educatiu, però resta a la vostra disposició el projecte “Dinar i dormir a l’Escola Bressol”.

This slideshow requires JavaScript.