Treballem el contrast a la classe Xaloc

A la classe Xaloc vam proposar fer una activitat on dividíem el grup en dos . Mentre uns modelaven argila blanca sobre un paper negre, els altres pintaven en un paper blanc amb pintura negre. La nostra finalitat era treballar els contrastos i veure la creativitat dels infants. Passat uns dies els grups van realitzar l’activitat que els hi faltava per gaudir.

Penseu que els infants es comencen a expressar plàsticament molt aviat. És un acte que els aporta plaer, curiositat i fascinació. Tant la pintura com el modelatge faciliten la comunicació, potencien la imaginació i afavoreixen l’exteriorització de sentiments.

Els colors interactuen en la nostra memòria, poden canviar la nostra percepció, alterar els nostres sentits, excitar-nos i influir en la nostra manera de reaccionar. Vam escollir el color blanc i negre per aquesta activitat, on veiem clarament un contrast molt gran.

El blanc sovint representa un nou començament, lleugeresa, perfecció, puresa, pau, innocència i calma. El negre pot inspirar por, timidesa, negació… però… i la barreja d’aquests???

Vam posar a la paret paper d’embalar blanc i pintura de color negre amb pinzells a l’abast d’ells que donava peu a un munt de possibilitats, a l’expressionisme i a la creativitat. Observàvem el plaer que els infants obtenien al realitzar les marques que deixaven en el paper i com feien moviments amb la mà i el braç, amunt i avall, a dreta i esquerra.

Amb l’argila passava el mateix. Vam posar primerament estris per facilitar el modelatge i mica en mica afegíem elements nous i quotidians com els bastonets i els pots de iogurt que pel seu color blanc cridava l’atenció juntament amb l’argila sobre la superfície negre (el paper d’embalar).

Als infants els hi va proporcionar calma. Estaven molt concentrats i van gaudir moltíssim de l’activitat com podeu veure a continuació.