La importància de la son: classe Blava

Dormir les hores necessàries és important per molts processos cognitius. En el cas dels infants, la quantitat varia segons el moment evolutiu en el qual es trobin. Per exemple, durant els dos primers anys de vida haurien de dormir entre onze i catorze hores.

El període que estem atravessant a l’aula Blava és que alguns infants necessiten fer una petita becaïna al matí, ja sigui perquè matinen molt o perquè dormen menys hores a la nit, per això els oferim la possibilitat de poder estirar-se si tenen son.

Si les educadores observem que l’infant no està a gust i comprenem que aquell nen o nena té son, respectem la seva necessitat i li facilitem aquest moment agafant-lo en braços si ho necessita, estirant-lo al seu matalàs, oferint-li el seu xumet o acariciant-lo si això l’ajuda a conciliar el son.

L’espai i el mobiliari han de facilitar la independència de l’infant. Ha de ser un espai ventilat, amb baixa il·luminació i sense sorolls. És important que dormin sempre al mateix llit, per facilitar la localització, la identificació del nen/a amb el seu espai i la sensació de seguretat.

És bo acompanyar el moment d’anar a dormir i fer que puguin adormir-se per si sols, per això les educadores acompanyem els infants en aquest procés, amb una relació de confiança i la companyia que cada infant necessita. Conèixer les particularitats de cada infant ens orienta i ajuda la nostra intervenció. Alguns infants necessiten que estiguis al seu costat fins a adormir-se, d’altres necessiten el xumet, un peluix o objecte familiar de casa per conciliar el son. Això els dona seguretat i tranquil·litat i ajuda anar a dormir més contents/es, i a poc a poc es van tornant autònoms en aquesta rutina. Hi ha nens/es que es desperten durant la migdiada i saben trobar per ells mateixos la forma de tornar-se a adormir, però en qualsevol cas, durant la migdiada sempre és convenient estar a prop, així assegurem que es manté la calma.

Us deixem unes fotografies per a què veieu com dormen a l’escola.